Main Street Motors

(Nederlands hieronder)

Main Street USA represents the era when horse-drawn vehicles slowly made way for motorised vehicles. When you’ve made it to the area of Main Street Motors, you’re in the 1920s. The enthusiasm of that time needed to be very present according to the Imagineers, but it also needed to be understood in clear ways and appreciated by the people coming to then-Euro Disneyland from all over the world. Main Street Motors is a beautiful example of how the Imagineers wanted to accomplish that. Therefore, I will tell you more about this store located in an early 20th century garage on Main Street USA, that is also one of my personal favourites. As you might know if you read the ‘About me’, I love cars, and this store is dedicated to them!

Contrasts were important for the Imagineers. In a more conservative way of thinking, they opted to design more ‘feminine’ and ‘masculine’ stores next to each other on Main Street USA, to attract both sexes. Main Street Motors is one of the stores to was destined to be more ‘masculine’. This shop’s exterior is heavily influenced by the style of the city of New York. Lots of amazing signs can be found above the shop, but this is something we’ll talk about in another article.

The original concept wasn’t a fashion store, like it is now. It’s also not one of my favourite stores because of the clothes they sell, but because of the theming and the original idea behind this place! Before turning into a fashion store, Main Street Motors looked like a little automobile museum for several years during the 1990s. The Imagineers wanted to show something on Main Street USA that was really delusional, something expensive and extravagant. They were inspired by a catalogue from the luxurious Neiman Marcus department store that had been founded in 1907 and offered the most amazing (and of course expensive) things anyone could imagine. And what was something amazing and expensive many people dreamed of but couldn’t imagine buying in the era of Main Street USA? Yes, luxurious cars!

Thus, when Disneyland Paris opened in 1992, Main Street Motors looked more like a little museum showcasing amazing vintage vehicles. The store was a tribute to the early days of the American automobile industry and the development of assembly line techniques that made the mass production of cars possible. It was also presented by Esso. Three amazing cars and one motor from the early 1900s were displayed, alongside collectibles from the automobile world like spare parts, plates, and advertising from that time. The three cars were a High Wheeler Model C by the Reliable Dayton Motor Car Co. from 1907, a Thirty Gentleman’s Roadster by The Everitt Metzger Flanders Co. from 1908 and an Oakland Model 33 Touring by The Oakland Motor Car Co. from 1911. The motorcycle was an Auto Cycle Model G by the Excelsior Auto Cycle Motor Mfg. & Supply Co. from 1911. Guests couldn’t only look at what was on display here, they could also buy it! Yes, Euro Disney had an actual shop where real old-timers could be purchased. The average price tag of the cars was $100.000 in 1993. For guests who wanted an affordable souvenir, Main Street Motors offered die cast toy cars, posters, postcards, and souvenir license plates.  

Today, only one car has survived the changes made to this store in the mid-1990s. You can still gaze at the amazing 1911 Oakland in the window of the shop. Other – now decorative – objects that are reminiscent of the original concept in the store nowadays are jerrycans, tires, driving gloves, car magazines, drawings, and some furniture. All these accessories originate from the early 20th century. Everything, even the books, are from no later than 1909. The petrol pump in front of the store also reminds guests of what used to be at this place. A sign on the outside of the stores says ‘No autos filled while engines running, oil or gas lights burning or occupants smoking’.

The shop first became a photo location where guests could have a picture taken with an oldtimer. Nowadays the store sells Disney fashion for adults and accessories, like bags, jewellery, and scarfs. If you’ve become curious now to explore this wonderful shop, you can find Main Street Motors in the middle of Main Street USA, on the corner with Market Street, at the right side when walking towards Sleeping Beauty Castle. There are two entrances, one says Auto Service and the other has the store’s logo above it. A fun detail above this entrance is the clock in the form of a tyre with the slogan Time To Trade In. The awning says Dependable – All New – Affordable. The shop is next to Disney Clothiers, Ltd. and you can walk from one store to the other because of the open passage between them. Don’t forget to look to your left when you enter the store, there’s a clock of which the dial is upside down, as the hours are in descending order! This clock is also still reminding guests of earlier times, when the store was sponsored by Esso. Another fun detail to try when you’re inside the shop is the old telephone. It is linked to three other telephones on Main Street USA, so you can hear what’s happening inside those when you pick up the phone! Have fun shopping!

Main Street Motors

Main Street USA stelt de periode voor waarin door paarden getrokken voertuigen langzaam plaats maakten voor gemotoriseerde voertuigen. Als je bent aangekomen in de buurt van Main Street Motors, dan ben je in de jaren 1920 beland. Het enthousiasme van die tijd moest heel erg aanwezig zijn volgens de Imagineers, maar het moest ook op een duidelijke manier begrepen kunnen worden en geapprecieerd worden door iedereen die vanuit de hele wereld naar het toenmalige Euro Disney zou komen. Main Street Motors is een mooi voorbeeld van hoe de Imagineers dit wilden bereiken. Daarom zal ik je meer vertellen over deze winkel die gelegen is op Main Street USA, in een garage uit het begin van de 20ste eeuw, en die ook een van mijn persoonlijke favorieten is. Zoals je misschien al weet als je de ‘About me’ hebt gelezen, ben ik grote fan van auto’s, en deze winkel is daaraan gewijd!

Contrasten waren heel belangrijk voor de Imagineers. In een eerder conservatieve manier van denken, kozen zij ervoor om meer ‘vrouwelijke’ en ‘mannelijke’ winkels naast elkaar te ontwerpen op Main Street USA, om beide geslachten te kunnen aantrekken. Main Street Motors is een van de winkels die voorbestemd was om ‘mannelijk’ te zijn. De stijl van de stad New York had veel invloed op hoe de buitenkant van deze winkel er zou gaan uitzien. Boven de winkel hangen veel geweldige uithangborden, maar hierover praten we wel eens in een ander artikel.

Een kledingwinkel, zoals het nu is, behoorde niet tot het originele concept. Het is ook niet door de kleding die er verkocht wordt dat het een van mijn favoriete winkels is, maar door het thema van de winkel en het originele idee achter deze plek! Voordat het een kledingswinkel werd, zag Main Street Motors gedurende enkele jaren in de jaren 1990 meer uit als een klein automuseum. De Imagineers wilden op Main Street USA iets waanzinnigs tonen, iets duur en extravagant. Ze waren geïnspireerd door een catalogus van het luxueuze grootwarenhuis Neiman Marcus dat in 1907 was gesticht en de meest geweldige (en natuurlijk dure) producten die je je kon voorstellen aanbood. En wat was nu iets geweldigs en duur waarvan veel mensen droomden maar zich niet konden voorstellen het ooit te kopen in de periode van Main Street USA? Juist, luxe auto’s.

Aldus, toen Disneyland Parijs opende in 1992, zag Main Street Motors er meer uit als een klein museum dat geweldige oldtimers tentoonstelde. De winkel was een eerbetoon aan de begindagen van de Amerikaanse automobielindustrie en aan de ontwikkeling van assemblagelijntechnieken die de massaproductie van auto’s mogelijk maakten. Dit alles werd gepresenteerd door Esso. Drie geweldige auto’s en één motor uit begin jaren 1900 waren tentoongesteld, samen met verzamelstukken uit de autowereld zoals onderdelen, nummerplaten en reclame-advertenties uit die periode. De drie auto’s waren een High Wheeler Model C van de Reliable Dayton Motor Car Co. uit 1907, een Thirty Gentleman’s Roadster van The Everitt Metzger Flanders Co. uit 1908 en een Oakland Model 33 Touring van de Oakland Motor Car Co. uit 1911. De motor was een Auto Cycle Model G van de Excelsior Auto Cycle Motor Mfg. & Supply Co. uit 1911. Gasten konden niet enkel kijken naar wat hier werd tentoongesteld, ze konden het ook kopen! Dat klopt, Euro Disney beschikte echt over een winkel waar echte oldtimers aangekocht konden worden. De gemiddelde prijs van de auto’s was in 1993 $100.000. Aan gasten die een betaalbaarder souvenir wensten aan te schaffen, bood Main Street Motors miniatuurauto’s, posters, kaarten en souvenir-nummerplaten aan.

Vandaag heeft slechts één auto de veranderingen aan de winkel in het midden van de jaren 1990 overleefd. Je kan nog altijd staren naar de geweldige Oakland uit 1911 in de etalage. Andere, nu decoratieve, spullen die tegenwoordig nog doen terugdenken aan het originele concept in de winkel zijn jerrycans, banden, autohandschoenen, automagazines, tekeningen en enkele meubels. Deze accessoires dateren allemaal uit het begin van de 20ste eeuw. Alles, zelfs de boeken, zijn van ten laatste 1909. De benzinepomp op het voetpad voor de winkel herinnert gasten eveneens aan wat er ooit bestond op deze plek. Een bord aan de gevel zegt ‘No autos filled while engines running, oil or gas lights burning or occupants smoking’, dus ‘Niet tanken met de motor aan, met de olie- of gaslichten aan en terwijl inzittenden roken’.

De winkel werd eerst een fotolocatie waar gasten een foto konden laten trekken met een oldtimer. Tegenwoordig is het een boetiek die Disneykleding voor volwassenen en accessoires, zoals tassen, juwelen en sjaals, verkoopt. Indien je nu nieuwsgierig bent geworden om deze prachtige winkel zelf te gaan ontdekken: je kan Main Street Motors in het midden van Main Street USA vinden, op de hoek met Market Street, aan de rechterkant als je richting het Kasteel van Doornroosje loopt. Er zijn twee ingangen, boven eentje hangt Auto Service en boven de andere hangt het logo van de winkel. Een leuk detail boven deze ingang is de klok in de vorm van een band met het motto Time To Trade In, oftewel Tijd Om In Te Ruilen. De zonnewering zegt Dependable – All New – Affordable, oftewel Betrouwbaar – Alles Nieuw – Betaalbaar. De winkel ligt langs Disney Clothiers, Ltd. en je kan van de ene winkel naar de andere wandelen door de open doorgang tussen beide winkels. Vergeet zeker niet om naar links te kijken als je de winkel binnengaat, er hangt daar een klok waarvan de cijfers ondersteboven staan, want de uren tellen af! Deze klok herinnert gasten ook nog aan vroegere tijden, toen de winkel gesponsord was door Esso. Een ander leuk detail dat je kan uitproberen binnenin de winkel is de oude telefoon. Deze is gelinkt aan drie andere telefoons op Main Street USA, waardoor je kan horen wat er gebeurt daarbinnen als je de telefoon opneemt! Veel plezier met winkelen!

During Halloween season, there’s even a themed ghost in front of the shop! – Tijdens het Halloween-seizoen staat er zelfs een gethematiseerde geest voor de winkel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s