Casey Jr. – Le Petit Train Du Cirque

(Nederlands hieronder)

Casey, Jr.’s comin’ down the track – Comin’ down the track – With a smoky stack

Onboard of Casey Jr. – Le Petit Train du Cirque, you can travel through the world of fairy tales. This is a family coaster and my favourite ride! The focus of the ride is attracting children, but believe me, it’s a lot of fun for adults too!

Just like on Main Street USA, contrasts were important in Fantasyland. That’s why the Imagineers wanted to create a more calm and peaceful area in the land. After Fantasyland had been created, there also wasn’t a part representing Belgium and the Netherlands in the land yet and the Imagineers really wanted to add an area dedicated to both countries. Out of these two thoughts, the idea of creating Casey Jr. was born in 1993. Casey Jr. was built together with Le Pays des Contes de Fées and Les Pirouettes du Vieux Moulin, with Casey Jr. as representation of Belgium! If you’re wondering what Belgium has to do with trains: railway transport developed early in Belgium. The first train of the European continent (in 1835 already) was a Belgian train and Belgium was the first European country to create a national railway network with a nationalised railway system. We even have a museum called Train World in Brussels. But enough about this history, back to the story behind Casey Jr.!

Casey Jr. is the locomotive that hauls the circus train in which the animals of the circus travelled from the 1941 movie Dumbo. Guests can sit in the cages of the monkeys, lions, giraffes, and elephants, but if you’re lucky you’ll find yourself in the director’s wagon. The name Casey Jr. was inspired by well-known American train operator Casey Jones, who was famous for the high speeds at which he could drive trains but died in a train accident in 1900. The ride opened in 1994 as enrichment to Fantasyland. It was the first attraction to have a synchronised on-board audio system, called OnBoardAudio. Speakers are hidden underneath the seats of the ride. This allowed the Imagineers to synchronise the music and the route of the ride, a first in Disney parks! The music travels along with the guests on board of the train and takes you along to the castle of the Beast from Beauty and the Beast and back to the station. Although this was an advanced technique to develop a ride, the Imagineers didn’t always use these advanced technologies when creating it. Designing the route that the train would follow was a complex task. Therefore, Jim Shull, the Imagineer who designed the ride, simply used a piece of wire which he could place onto the map of the site. The wire represented the future tracks of the train and by placing it onto the map, he could study various possible combinations and routes. Another nice fact is that the Dutch company Vekoma worked on the ride, which makes it even more special that this ride is in the area representing the Netherlands and Belgium.

Casey Jr. and Le Pays des Contes de Fées are a bit hidden in the back of Fantasyland, but in the area of The Old Mill you can find a sign with the invitation to walk further and discover the two cute rides. Both rides are also built outside the tracks of Disneyland Railroad that normally goes around the park. The signs says “Devant vous… Just ahead… Casey Jr. et Le Pays des Contes de Fées”. At the attraction, the sign invites you to climb aboard with the words En Voiture! While queuing, you can admire some lovely posters about the circus. From the ride, you have a beautiful view over the ride Le Pays des Contes de Fées and all the fairy tales represented in miniature in that ride. You will see the same in both rides, only from a different angle. The maximum speed of the electrically powered train is 45 kilometres per hour, which makes it a fast – but not too fast – attraction for children and adults. It’s a rather short ride of only 2 minutes, the track is 500 metres, but it’s 2 minutes filled with laughter!

The song is very catchy and will be stuck in your head the rest of the day, at least if you don’t go on It’s A Small World afterwards. Just like in the movie, Casey Jr. says “I think I can” when he tries to go up on a hill and “I thought I could” when he goes back down. Have fun!

Every time his funny little whistle sounds (toot toot!) – Everybody hurries to the circus grounds – Time for lemonade and cracker jack – Casey, Jr.’s back – Casey, Jr.’s back

General information

Accessibility: the ride is accessible with a wheelchair through the exit, but guests must transfer from wheelchair

Suitable for kids

Type of attraction: family coaster

Opening date: 1 March 1994

Casey Jr. – Le Petit Train Du Cirque

Casey, Jr.’s comin’ down the track – Comin’ down the track – With a smoky stack

Aan boord van Casey Jr. – Le Petit Train du Cirque kan je een reis maken doorheen de wereld van sprookjes. Dit is een familie-achtbaan en mijn favoriete attractie! De focus ligt op het aantrekken van kinderen, maar geloof mij, het is ook heel leuk voor volwassenen!

Het aanbrengen van contrasten was belangrijk in Fantasyland, net zoals op Main Street USA. Dat is de reden waarom de Imagineers een rustiger en kalmer gedeelte in het land wilden. Nadat Fantasyland ontworpen en gebouwd was, bleek er ook nog geen deel aanwezig te zijn dat België en Nederland vertegenwoordigde, terwijl de Imagineers graag een deel wilden toevoegen dat aan beide landen gewijd was. Vanuit deze twee gedachtes werd in 1993 het idee om Casey Jr. te creëren geboren. Casey Jr. werd samen met Le Pays des Contes de Fées en Les Pirouettes du Vieux Moulin gebouwd, met Casey Jr. als vertegenwoordiger van België! Als je je nu afvraagt wat België te maken heeft met treinen: transport via sporen ontwikkelde zich al vroeg in België. De eerste trein op het Europese continent (in 1835 al) was een Belgische trein en België was het eerste Europese land dat een nationaal spoornetwerk met een genationaliseerd spoorwegsysteem ontwikkelde. We hebben zelfs het museum Train World in Brussel. Maar genoeg over deze geschiedenis, terug naar het verhaal achter Casey Jr.!

Casey Jr is de locomotief die de circustrein trekt waarin de dieren van het circus rondreisden in de film Dumbo uit 1941. Gasten kunnen zitten in de kooien van de apen, leeuwen, giraffen en olifanten, maar als je geluk hebt vind je jezelf terug in de wagon van de circusdirecteur. De naam Casey Jr. was geïnspireerd door de bekende Amerikaanse machinist Casey Jones, die beroemd werd omdat hij aan zeer hoge snelheid treinen kon besturen maar stierf in een treinaccident in 1900. De attractie opende als een verrijking voor Fantasyland in 1994. Het was de eerste attractie met een gesynchroniseerd audiosysteem aan boord, OnBoardAudio genaamd. Geluidsboxen zitten verstopt onder de zitjes van de attractie. Dit liet de Imagineers toe om de muziek en de route van de trein te synchroniseren, een primeur in Disneyparken! De muziek reist met de gasten mee aan boord van de trein en neemt je mee richting het kasteel van het Beest uit Belle en het Beest en terug naar het station. Hoewel dit een geavanceerde techniek was om een attractie te ontwikkelen, gebruikten de Imagineers niet steeds geavanceerd technologieën toen ze de attractie creëerden. De route die de train zou volgen ontwerpen was een complexe opdracht. Daarom gebruikte Jim Shull, de Imagineer die de attractie ontwierp, simpelweg een stuk draad dat hij op de kaart van de site kon leggen. De draad stelde het toekomstige spoor voor waarover de trein zou rijden en door het op de kaart te leggen kon hij verscheidene mogelijke combinaties en routes bestuderen. Een ander leuk feit is dat de attractie gebouwd is door het Nederlandse bedrijf Vekoma, wat het nog specialer maakt dat deze attractie in het deel ligt dat Nederland en België vertegenwoordigt.

Casey Jr. en Le Pays des Contes de Fées liggen een beetje verstopt achterin Fantasyland, maar je kan een bord vinden in de buurt van The Old Mill dat je uitnodigt om verder te wandelen en de twee schattige attracties te ontdekken. Het bord zegt “Devant vous… Just ahead… Casey Jr. et Le Pays des Contes de Fées”. Aan de attractie zelf nodigt een ander bord je uit om aan boord te klimmen met de woorden En Voiture! Als je staat aan te schuiven, kan je de mooie posters van het circus bewonderen. Vanuit de attractie heb je een prachtig uitzicht over de attractie Le Pays des Contes de Fées en alle sprookjes die er in miniatuur zijn afgebeeld. Je ziet hetzelfde in beide attracties, maar vanuit een verschillende hoek en ander perspectief. De maximumsnelheid van de elektrisch aangedreven trein is 45 kilometer per uur, wat het een snelle – maar niet te snelle – attractie maakt voor kinderen en volwassenen. Het is een eerder korte rit van slechts 2 minuten, het spoor is maar 500 meter, maar het zijn 2 minuten gevuld met gelach!

Het liedje werkt heel aanstekelijk en zal in je hoofd blijven zitten voor de rest van de dag, als je tenminste niet in It’s A Small World gaat hierna. Net zoals in de film zegt Casey Jr. “I think I can” als hij een heuvel probeert op te klimmen en “I thought I could” als hij terug naar beneden gaat. Veel plezier!

Every time his funny little whistle sounds (toot toot!) – Everybody hurries to the circus grounds – Time for lemonade and cracker jack – Casey, Jr.’s back – Casey, Jr.’s back

Algemene informatie

Toegankelijkheid: de attractie is toegankelijk met een rolstoel via de uitgang, maar gasten moeten een transfer maken vanuit de rolstoel

Geschikt voor kinderen

Type attractie: familie-achtbaan

Datum van opening: 1 maart 1994

Een gedachte over “Casey Jr. – Le Petit Train Du Cirque

  1. Pingback: Fantasyland | Enchanté DLP

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s