La Girafe Curieuse

(Nederlands hieronder)

In this article, I take you along on an exploration of the shop La Girafe Curieuse in Adventureland. You can find this shop close to Adventureland Bazar and La Passage Enchanté d’Aladdin, right behind the entrance to Adventureland coming from Central Plaza. If you love adventure and African culture and colours, make sure to pay this boutique a visit. The shop can be recognised by the crashed safari jeep in front of it!

Let me tell you first why there’s a crashed jeep in front of a souvenir shop. A merchant was crossing the entire continent of Africa with an all-terrain jeep to sell his products and take adventurers on safari, when one day, he discovered an unknown track. He decided to follow this track without suspecting that it was also frequented by a curious giraffe, one that was so curious that she stayed in the middle of the road to admire the vehicle. The merchant had to turn very abruptly to make sure he didn’t run over her, but then collided with a lamppost. As his vehicle was broken, he then decided to open a shop in the deserted building right beside him. The merchant now offers services and goods to passing adventurers. The giraffe of course became intrigued again by the merchant activity, so she put her head through a hole in the wall. When you visit the shop, make sure to look up, because you’ll not only see lianas and vegetation, but you’ll also see the giraffe looking at you! The giraffe loves to watch the customers and find out what’s going on inside the shop, sometimes while chewing on some weed. Our curious giraffe is an Audio-Animatronic. A Jungle Cruise-like attraction had been planned in the area and this Audio-Animatronic was produced from the ride’s giraffe moulds.

Walt Disney Imagineering had originally intended to use the crashed jeep as a souvenir shop itself when the props department bought it. The jeep had the perfect safari outpost feel. Eventually, it was integrated in the story of the shop La Girafe Curieuse. The shop itself was inspired by the Indiana Jones Adventure Outpost in the original Disneyland in California, while the exterior of the shop was inspired by African mud architecture. The building looks like a typical African building, with a tower with openings and dried mud as walls. Mud and clay are often used in Africa as cheap materials for construction. Both materials are plentiful and keep the building cool inside. Another feature to keep the building cool, are the small holes in the tower. They offered both ventilation and a lookout. The exterior walls are decorated with a bas-relief, also inspired by African sculpted mud decorations. This type of decorations is found in the Hausa architecture of northern Nigeria. The interior of the shop is special and wonderfully detailed too, with lots of custom-made furniture. Different patterns are featured on the floor. Exposed wooden beams and sticks can be found on the ceiling because they are used for roof building, to hold the plaster roof above it.  

But, what does this merchant actually sell? Guests can shop for plushies, African- and jungle-inspired souvenirs, mugs, clothes, toys, accessories, housewares… Sticking to the theme, many souvenirs from the movies The Lion King and Jungle Book are to be found here. If you’d like to feel like you’re on a safari, then definitely explore this shop. In the early days of the shop, real accessories for a safari were sold, like hats and bags. Different sorts of African crafts, like wood carvings and figurines, were sold too. Many props inside the shop reflect the original purpose of the merchant’s shop. Cameras, tents, fishing gear and many more items needed on a safari can be seen throughout the shop, just like benches, chairs, authentic handmade pottery, and lanterns. The shop marks the beginning of Adventureland’s African themed area. Have fun shopping!

Date of opening: 12 April 1992

La Girafe Curieuse

In dit artikel neem ik je mee op ontdekkingstocht naar de winkel La Girafe Curieuse in Adventureland. Je kan deze winkel dichtbij Adventureland Bazar en La Passage Enchanté d’Alladin vinden, net na de ingang tot Adventureland als je van Central Plaza komt. Als je van avontuur en Afrikaanse cultuur en kleuren houdt, breng dan zeker een bezoek aan deze boetiek. De winkel kan je herkennen aan de gecrashte jeep voor de winkel!

Laat me je eerst even uitleggen waarom er een gecrashte jeep voor een souvenirwinkel ligt. Een handelaar doorkruiste het hele Afrikaanse continent met een jeep om zijn producten te verkopen en avonturiers mee te nemen op safari, toen hij op een dag een onbekende weg ontdekte. Hij besloot om dit pad te volgen, zonder te vermoeden dat de weg ook regelmatig werd bezocht door een nieuwsgierige giraf, eentje die zo nieuwsgierig was dat ze in het midden van de weg bleef staan om het aankomende voertuig te bewonderen. De handelaar moest abrupt uitwijken zodat hij haar niet omver reed, maar botste toen tegen een lantaarnpaal. Aangezien zijn voertuig kapot was, besloot hij dan maar om een winkel te openen in het verlaten gebouw naast hem. De handelaar biedt nu diensten en goederen aan aan voorbijkomende avonturiers. De giraf raakte natuurlijk geïntrigeerd door de activiteiten van de koopman, en stak haar hoofd door een gat in de muur. Als je de winkel bezoekt, kijk dan zeker omhoog, je zal niet enkel lianen en vegetatie zien, maar ook de giraf die je aankijkt! De giraf vindt het heel leuk om de klanten te bekijken en te ontdekken wat er allemaal gaande is in de winkel, soms zelfs terwijl ze op planten staat te kauwen. Onze nieuwsgierige giraf is een Audio-Animatronic. Een Jungle Cruise-achtige attractie stond gepland in dit deel van het park en de Audio-Animatronic werd gegoten uit een giraffen molt van deze attractie.

Walt Disney Imagineering had oorspronkelijk de bedoeling om de gecrashte jeep zelf als een souvenirwinkeltje te gebruiken toen de rekwisietenafdeling de jeep aankocht. De jeep gaf het perfecte safari-outpost gevoel. Uiteindelijk werd het geïntegreerd in het verhaal rond de winkel La Girafe Curieuse. De winkel zelf was geïnspireerd door de Indiana Jones Adventure Outpost in het originele Disneyland in California, terwijl de buitenkant van de winkel inspiratie vond in Afrikaanse modderarchitectuur. Het gebouw ziet uit zoals een typisch Afrikaans gebouw, met een toren met openingen en gedroogde modder als muren. Modder en klei worden vaak gebruikt in de bouw in Afrika als goedkope materialen. Beide materialen zijn overvloedig aanwezig en houden de gebouwen koel vanbinnen. Een ander kenmerk dat het gebouw koel houdt zijn de kleine openingen in de toren. Zij bieden zowel ventilatie als een uitkijkpunt. De buitenmuren zijn versierd met een bas-reliëf, eveneens geïnspireerd door Afrikaanse gebeeldhouwde modderdecoraties. Dit type decoratie komt voor in de Hausa architectuur in noord-Nigeria. Het interieur van de winkel is ook speciaal en wonderlijk gedetailleerd, met veel custom-made meubels. Verscheidene patronen werden gebruikt voor de vloer. Zichtbare houten balken en stokken zijn te vinden op het plafond aangezien zij worden gebruikt voor de opbouw van daken, om het gipsen dak erboven te houden.

Maar, wat verkoopt de handelaar nu eigenlijk? Gasten kunnen er gaan shoppen voor knuffels, Afrikaans- en jungle-geïnspireerde souvenirs, mokken, kleding, speelgoed, accessoires, huishoudartikelen… Om in het thema te blijven, kan je er veel souvenirs van de filmen De Leeuwenkoning en Jungle Book vinden. Als je graag het gevoel wilt krijgen dat je op safari bent, moet je zeker op ontdekkingstocht in deze winkel. In de begindagen van de boetiek, werden er echte accessoires voor op safari verkocht, zoals hoeden en tassen. Verschillende soorten Afrikaanse ambachten, zoals houtsnijwerk en beeldjes, werden er ook verkocht. Veel rekwisieten in de boetiek geven het oorspronkelijke doel van de handelaar zijn winkel weer. Camera’s, tenten, visspullen en nog veel meer artikelen die nodig zijn op een safari kan je doorheen de winkel zien, net zoals bankjes, stoelen, authentieke handgemaakte potten en lampen. Deze winkel duidt het begin aan van het Afrikaans gethematiseerde deel in Adventureland. Veel shopplezier!

Datum van opening: 12 april 1992

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s