Throwback to The Lion King celebration in 2004

(Nederlands hieronder)

With the hugely popular shows Rhythms of the Pride Lands back in Frontierland Theater and, hopefully soon, Jungle Book Jive in Walt Disney Studios Park, let’s take a look back at the Lion King celebration organised in Disneyland Resort Paris in 2004! This celebration was part of the huge European Need Mag?c advertising campaign.

The seasonal Carnival celebration took on African colours in 2004. Disneyland Resort Paris celebrated The Lion King’s 10th birthday with the new show Legend of the Lion King in Videopolis Theater, Discoveryland, and with The Circle of Life Celebration on Main Street USA. This Lion King Carnival, as it was called back then, took over Central Plaza, where Pride Rock was built in front of Sleeping Beauty Castle! The live show The Circle of Life Celebration was performed on it several times a day with a real lion cub.

Although Discoveryland can hardly be the perfect place to perform a The Lion King-inspired show, much effort was put in transforming Videopolis Theatre into a spectacular stage. Incredible sets and stunning special effects were installed, including water curtains, image projections and flames. It was clear they did everything possible to enrich the storytelling in this not-so-jungle-like environment. Performers from France, Germany and the United Kingdom were hired, and some of them played in big musicals in Paris, London and Hamburg. A cast of African artists was chosen. Just like in the current show Rhythms of the Pride Lands, the live interpretation was maximised to make the emotions in this show more powerful. Bernard Arnould from the Opéra de Paris worked as set designer and created a dramatic stage design. Fabrice Kebour, who had already worked with the greatest opera houses in Europe was hired as light designer. Sue Lecash worked on the show as Disneyland Paris Creative Costume Designer. She did research in museums to recreate costumes conform African traditions. Every performer wore the head of the animal they represented. The director of Legend of the Lion King was Craig Horwood, who had directed musical comedies like West Side Story in London. He knew the strength of live shows and acknowledged that everything relies on the actors, dancers and singers who bring the story to life. He was inspired by tribal dances and made an extraordinary choreography combining jazz, classical and modern dance. He also did research on the movement of animals and their body language in order to have the dancers and actors move in realistic ways. The goal of this show was to adapt the popular movie and different Broadway and London productions for the public of Disneyland Resort Paris: families and fans of all ages. An adventure around the Circle of Life and the legend of the Lion King was created. The ancestral customs in some African communities, where music and dance are important, and animals are humanised, were a big inspiration. To strengthen the African feeling in a land dedicated to visionaries and discoveries, large statues of wild animals were placed in Videopolis and Discoveryland. The statues showed wild animals wearing clothes and behaving like humans. The ones at the entrance of Discoveryland pointed towards Videopolis, to make clear where the show was performed. Inside the Videopolis restaurant stood statues of wild animals ordering food or eating their meals at tables. The 30-minutes show, including dramatic staging, excellent musical performances and spoken in both French and English, became so popular that it eventually stayed longer than the seasonal celebration and was performed until 2009 in Videopolis Theatre.

Make sure to check youtube for great videos of both shows mentioned in this throwback!

Throwback naar The Lion King celebration in 2004

Met de terugkeer van de enorm populaire shows Rhythms of the Pride Lands in Frontierland Theater en, hopelijk binnenkort, Jungle Book Jive in Walt Disney Studios Park, laat ons eens terugkijken naar de Lion King celebration die in 2004 in Disneyland Resort Paris werd georganiseerd! Deze viering maakte deel uit van de grootste Europese Need Mag?c reclamecampagne.

De carnavalsviering kreeg in 2004 Afrikaanse kleuren. Disneyland Resort Paris vierde de 10de verjaardag van The Lion King met de nieuwe show Legend of the Lion King in Videopolis Theatre, Discoveryland, en met The Circle of Life Celebration op Main Street USA. Dit Lion King Carnival, zoals het toen werd genoemd, nam Central Plaza over, waar Pride Rock voor het Kasteel van Doornroosje werd gebouwd! The liveshow The Circle of Life Celebration werd er dagelijks meerdere keren opgevoerd met een echt leeuwenjong.

Hoewel Discoveryland nauwelijks de perfecte plek is om een door The Lion King geïnspireerde show op te voeren, werden er grote inspanningen gedaan om Videopolis Theatre te transformeren in een spectaculair podium. Er werden ongelofelijke decors en verbluffende speciale effecten geïnstalleerd, waaronder watergordijnen, beeldprojecties en vuur. Het was duidelijk dat er alles aan werd gedaan om het verhaal te verrijken in deze niet-echt-jungleachtige omgeving. Artiesten uit Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk werden aangenomen, waarvan sommigen in grote musicals in Londen, Parijs en Hamburg optraden. Een cast van Afrikaanse artiesten werd uitgekozen. Net zoals in de huidige show Rhythms of the Pride Lands, werd de live-interpretatie gemaximaliseerd om nog krachtigere emoties op te wekken. Bernard Arnould van de Opéra de Paris werkte als decorontwerper en creëerde een dramatisch decor. Fabrice Kebour, die al had samengewerkt met de grootste opera’s in Europa werd aangenomen als lichtontwerper. Sue Lecash werkte aan de show als Disneyland Paris Creative Costume Designer. Ze deed onderzoek in musea om kostuums te recreëren die conform waren aan Afrikaanse tradities. Iedere artiest droeg het hoofd van het dier dat ze voorstelden. De regisseur van Legend of the Lion King was Craig Horwood, die al musicals zoals West Side Story in Londen had geregisseerd. He kende de kracht van live shows en erkende dat alles afhankelijk is van de acteurs, dansers en zangers die het verhaal tot leven brengen. Hij werd geïnspireerd door tribale dansen en maakte een buitengewone choreografie die jazz, klassieke en moderne dans combineerde. Hij deed eveneens onderzoek naar de beweging van dieren en hun lichaamstaal, zodat de dansers en acteurs op een realistische manier zouden bewegen. Het doel van deze show was om de populaire film en de verschillende producties op Broadway en in Londen aan te passen aan het publiek van Disneyland Resort Paris: gezinnen en fans van alle leeftijden. Een avontuur rond de Circle of Life en de legende van de Lion King werd gecreëerd. De oude gebruiken in sommige Afrikaanse gemeenschappen, waar dans en muziek belangrijk zijn, en dieren worden vermenselijkt, waren grote inspiratiebronnen. Om het Afrikaanse gevoel te versterken in een land gewijd aan visionairen en ontdekkingen, werden grote standbeelden van wilde dieren geplaatst in Videopolis en Discoveryland. De beelden toonden wilde dieren die kleding droegen en zich als mensen gedroegen. The beelden aan de ingang van Discoveryland wezen in de richting van Videopolis, om duidelijk te maken waar de show vertoond werd. In het Videopolis restaurant stonden beelden van wilde dieren die eten bestelden of hun maaltijden opaten aan tafels. De 30 minuten durende show, inclusief dramatisch decor, excellente muzikale opvoeringen en gesproken in zowel Frans als Engels, werd zo populair dat het langer bleef dan het Lion King seizoen en uiteindelijk werd opgevoerd tot in 2009 in Videopolis Theatre.

Kijk zeker eens op youtube voor leuke video’s van beide shows in dit artikel!

8-year old me in front of Pride Rock on Central Plaza

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s