Main Street U.S.A. (NL)

Welkom in Disneyland Park en op Main Street U.S.A.! In dit artikel neem ik je mee op een reis over Main Street U.S.A., terug naar het verleden. Ik zal je meer vertellen over de details op deze straat zelf, niet over de details in de winkels, restaurants en attracties op Main Street U.S.A., omdat deze allemaal een eigen artikel krijgen.

Aankomen op Main Street U.S.A.

Na doorheen de mooie en vredige Fantasia Gardens voor het Disneyland Hotel te hebben gewandeld, gaan gasten Disneyland Park binnen, een plek vol energie waar dromen kunnen uitkomen. De ingang tot Disneyland Park, onder het Disneyland Hotel, heeft een bioscoop-thema dat eveneens werd gebruikt voor de constructie van Main Street U.S.A. zelf. De Cast Members dragen kostuums zoals de werknemers van bioscopen in hun begindagen droegen. De loketten met tourniquets waardoor gasten het park binnengaan zijn geïnspireerd op de kassa’s in oude bioscopen, die vaak buiten de bioscoop en op straat lagen. Het thema is versterkt door de posters die je ziet van de attracties die je zal tegenkomen in het park, die zo werden geplaatst zoals filmposters om gasten aan te moedigen op ontdekking te gaan. Je kan deze posters ook onder Main Street Station vinden.

Nadat je het park bent binnengegaan onder het Disneyland Hotel, bevind je je tussen het hotel en Main Street Station. Het avontuur kan begin! Rond en op Main Street Station kan een eerste historisch detail worden gevonden: het teken met de letters EDRR. Dit gaat terug op de EuroDisney RailRoad, zoals de trein rond het park vroeger noemde. En nu… een wereld vol dromen en geluk wacht jong en oud (maar nog jong van hart) op. Laat je leiden door de magie, en wie weet, misschien komen al je dromen wel uit! Voordat je onder Main Street Station doorwandelt, lees zeker de verwelkomende tekst op de pilaar van het station:

A partir d’ici, vous quittez le présent

Et entrez dans le monde de l’histoire,

Des découvertes et de la fantaisie éternelle

Here you leave today

And enter worlds of history,

Discovery and ageless fantasy.

De legend

Main Street U.S.A. is, zoals de naam al duidelijk maakt, de hoofdstraat van het park. Het brengt je recht naar het kasteel en de 4 andere landen van Disneyland Park. Maar dat is niet alles. Main Street U.S.A. brengt je terug naar een klein Amerikaans stadje rond de eeuwwisseling naar de 20ste eeuw tot in de jaren 1920. Je zal felgekleurde huizen vinden op deze straat, gebouwd met bijna 580.000 brikken en vol schattige winkels en leuke restaurants, waar je jazz, dixieland en ragtime muziek hoort. Er is een plein aan beiden einden van Main Street U.S.A.: Town Square bij de ingang en Central Plaza bij het kasteel (dat centraal gelegen is in het park). Misschien moet ik je eerst een korte introductie geven op het verhaal achter Main Street U.S.A., aangezien het cruciaal is om het verhaal te kennen alvorens je het thema en alle details kan begrijpen. Main Street U.S.A. stelt een geïdealiseerde versie voor van een Amerikaans dorp aan het begin van de jaren 1900, geïnspireerd op de herinneringen van Walt Disney aan zijn kindertijd in Marceline, Missouri. Dit was slechts een klein landbouwdorp, dus de architectuur was lang niet zo exuberant en gedetailleerd als op Main Street U.S.A. Walt wou gewoon de nostalgie van zijn kindertijd en die periode creëren op Main Street U.S.A., niet de echte stad. Hij woonde er tussen 1906 en 1911. Main Street U.S.A. werd dus een nostalgische, vredige en Victoriaanse re-enactment van Marceline, Missouri, het stadje waar Walt opgroeide, maar het kan ook geïnterpreteerd worden als de hoofdstraat van eender welk klein stadje dat gevonden kon worden in de Verenigde Staten van Amerika aan het begin van de 20ste eeuw. Main Street U.S.A. vertelt het verhaal van evolutie: van de Victoriaanse periode in Plaza Gardens tot in moderne tijden op Town Square en verder op de straat. Main Street U.S.A. vertelt dus de geschiedenis van een stadje en de evolutie dat het doormaakte tussen de jaren 1890 en de jaren 1920. Lees meer over dit verhaal, hoe het werd gekozen en de ideeën die niet materialiseerden in een speciaal artikel dat ik erover schreef.

Geforceerd Perspectief

Nu, alvorens alle details en verhalen achter het eerste land van Disneyland Park te ontdekken, laten we praten over Geforceerd Perspectief. Walt Disney gebruikte technieken uit de filmindustrie in zijn park om gasten onder te dompelen in een andere wereld en tijd. Geforceerd Perspectief is de meest gebruikte techniek voor filmsets. Gebouwen zijn bedoeld om eruit te zien alsof ze twee of drie verdiepingen hoog zijn, terwijl ze dat niet zijn. De Imagineers gebruikten deze techniek die Geforceerd Perspectief wordt genoemd ook op Main Street U.S.A. De gebouwen werden zo geconstrueerd dat ze twee of drie verdiepingen hoog lijken, maar de ramen zijn te klein en te laag! Een goed voorbeeld is de grootste winkel op Main Street U.S.A.: Emporium. De gelijkvloers is in normale grootte gebouwd, terwijl de ramen op de eerste verdieping abnormaal laag en te kort op het plafond van het gelijkvloers zijn geplaatst. De ramen daarboven zijn nog kleiner. Kleuren en reliëf speelden een belangrijk rol in het creëren van deze illusie: vaak zijn donkere, fellere en meer levendigere kleuren gebruikt op de gelijkvloers terwijl lichtere kleuren gebruikt zijn voor de hogere verdiepingen. Gasten zullen dus denken dat de gebouwen hoger zijn dan ze in werkelijk zijn, en al wandelend over Main Street U.S.A. zal het lijken alsof de ramen verder weg zijn. Main Street U.S.A. lijkt langer dan het echt is en gasten verliezen hun gevoel voor perspectief als ze het park binnenkomen. Al wandelend over Main Street U.S.A. zullen het oog en de hersenen van gasten deze kleinere ramen als verder weg interpreteren, maar het is natuurlijk een overdreven effect. Geforceerd Perspectief stond Imagineers toe om gasten weg te breken van de realiteit en hen naar een andere wereld te transporteren door de ruimte te beheersen. Dit betekent dat gasten verhoudingen en maten niet in vraag stellen vanaf het moment dat ze het park binnenwandelen, omdat de Imagineers alles zo bouwden om gasten hun zin voor perspectief te doen verliezen zodra ze aankomen. Van het moment dat gasten Disneyland Park binnenkomen en Main Street U.S.A. opgaan, worden ze dus afgesneden van de werkelijkheid. Dit gebeurt initieel door de laaghangende structuur die gasten het eerste tegenkomen: Main Street Station is lager dan andere gebouwen. Na onder Disneyland Hotel door te hebben gewandeld, wandelen gasten onder een laag Main Street Station dat hen afsnijdt van de echte wereld en hen verwelkomt in een wereld van wonderen. Als je dus onder Main Street Station doorwandelt richting Main Street U.S.A., let er zeker op dat de plafonds opzettelijk lager zijn om een gevoel van grandeur te creëren als je Town Square oploopt! Door onder deze lagere bogen door te wandelen zullen gasten zich kleiner voelen, zodat als ze Main Street U.S.A. en het Kasteel van Doornroosje eindelijk zien, alles groter en nog geweldiger lijkt. Main Street U.S.A. en alle gebouwen zijn hierna op zo’n manier gebouwd en ontworpen dat ze echt indruk maken op gasten als ze over de straat richting het kasteel lopen. Het Kasteel van Doornroosje lijkt veel verder weg en groter dan het echt is. Andersom lijken de uitgang en het Disneyland Hotel niet zo ver weg van het kasteel.

Town Square

Nu je onder Main Street Station bent doorgewandeld en aankomt op Town Square, laat ons beginnen met dit land vol details, geschiedenis en mooie verhalen te ontdekken! Main Street U.S.A., vooral de versie in Disneyland Parijs, is een droom die uitkomt voor fans van details, verhalen en Imagineering. Het is gevuld met geheime details en knipogen naar de makers van het park en naar de Walt Disney Company. Het eerste dat je waarschijnlijk zal opvallen is het schattige prieel in het midden van Town Square, het eerste plein op Main Street U.S.A. Ervoor staat een gedenkplaat met de speech op die door Michael Eisner werd gegeven op 12 april 1992 om de opening van het nieuwste Disneypark te vieren!

Draai eerst naar rechts als je Town Square opwandelt. Je zal een speciale poster misschien wel van dichterbij willen bekijken. Tussen de toiletten en het Main Street Transportation Co. gebouw hangt een poster voor het medicijn Electric Bitters van het bedrijf H.E. BUCKLEN & CO, dat aankondigt dat “de grote elektrische remedie op positieve wijze alle ziekten van de maag, lever en nieren, galblaas, algemene zwakte, koorts en koorts, en bloedaandoeningen geneest” voor slechts 50 cent! Het gaat over een echte remedie van dit bedrijf uit Chicago, aangezien de advertentie eveneens “geregistreerd in patentbureau” vermeldt. Neem hierna het gebouw van de Main Street Transportation Co. goed in je op. Komt het je bekend voor? De architectuur lijkt op het silhouet van het originele Kasteel van Doornroosje in Disneyland in Anaheim, California, het eerst Disneypark en enige park dat gecreëerd werd door Walt Disney zelf, maar in een meer Victoriaanse stijl! Het was initieel gepland om hier een stal met paarden te maken die open zou zijn voor gasten. Daarnaast staat het gebouw van de brandweer van dit dorp. Het werd gebouwd in 1888, wat een eerbetoon is aan Walt Disney’s ouders die in dit jaar trouwden! Walt Disney’s oudste broer Herbert Arthur werd eveneens geboren in dit jaar.

Hiernaast is de Bixby Brothers winkel, waarboven een Tandartsschool is! Het kan makkelijk worden herkend aan het uithangbord in de vorm van een gouden tand en de trap die naar de deur leidt. Stop hier een moment. Je zal schreeuwen kunnen horen aangezien Dr. Bitz zijn studenten gebruikt als proefpersonen. Het is heel grappig om alle geluiden van boven te horen komen. De naam van de tandarts die de tandartsschool leidt is geen toeval, maar direct afgeleid van Imagineer Eddie Sotto, wiens volledige naam Eddie Sotto Bitz is! Dr. Bitz gebruikt ook lachgas op zijn patiënten om te oefenen hoe hij het best tanden verzorgt. Daarom vermeldt de Tandartsschool het volgende: “Tandartsen in Opleiding: Erkend om Lachgas te gebruiken”, wat een echte praktijk was aan het begin van de 20ste eeuw. Een van de ramen op de eerste verdieping boven Bixby Brothers is ook grappig om te ontdekken, aangezien het een club voor slaapwandelaars met een uil als logo en een vereniging voor paleontologen waarvan de naam in de vorm van een dinosaurus wordt geschreven promoot. Er is ook een raam dat hulde brengt aan Robert Fitzpatrick, de eerste CEO van Disneyland Parijs. Hij wordt voorgesteld als kleermaker op dit raam, met de slogan “geschikt voor elke gelegenheid”. Een ander raam boven de winkel brengt hulde aan de 5 Imagineers die de creatie van Disneyland Parijs’ 5 landen leidden: Eddie Sotto voor Main Street U.S.A., Tim Delaney voor Discoveryland, Jeff Burke voor Frontierland, Tom Morris voor Fantasyland en Chris Tietz voor Adventureland. Het gebouw zelf, dat onder andere de Tandartsschool, club voor slaapwandelaars en winkel Ribbons and Bows – Hat Shop (Bixby Brothers) huist, werd gebouwd in 1895, zoals op de gevel gelezen kan worden. Elias Disney, Walt Disney’s vader, begon in dit jaar onder andere te werken als ondernemer in het middenwesten.

Om de hoek, dicht bij de poort waar de parade Main Street U.S.A. oprijdt of verlaat, is de Kitty Hawk Bicycle Shop. Dit verwijst naar de stad Kitty Hawk in North Carolina, waar de Orville-broers en Wilbur Wright een geweldige mijlpaal bereikten: de eerste aangedreven vlucht in de geschiedenis op 17 december 1903 met het vliegtuig Flyer. Dit is geen echte winkel, wat duidelijk wordt gemaakt door het bord “Gesloten/Testvlucht” op de deur. Aan de rechterkant van de ingang tot Discovery Arcade hangt een advertentieposter voor “The Tasker Skating Shoe – verzonden naar elk deel van de Verenigde Staten voor $3,00 – vervaardigd door H. & F.H. Tasker, 991 & 993 Fulton Street”. Tasker was een echt bedrijf dat zich werkelijk op 991 & 993 Fulton Street in Brooklyn bevond. Zij maakten ook echt reclame voor zichzelf als schoenenverdeler op hun posters.

Nu, aan de andere kant van Town Square zijn nog meer details en geschiedenis te vinden! Eerst en vooral is er City Hall, waar je heen kan gaan met al je vragen en klachten, waar je informatie kan krijgen en Cast Compliments kan geven. Een speciaal detail voor mij als Belg kan gevonden worden op de buitengevel. Het is een bordje links van de deur dat de tweelingstad van Disneyland Parijs sinds 2013 aankondigt: Dinant in België! Zoals ik hierboven vertelde, vond Main Street U.S.A. inspiratie in het stadje Marceline in Missouri. Echter, niet alleen Missouri is vertegenwoordigd, maar ook andere steden in de Verenigde Staten. Dit is waarom het land Main Street U.S.A. is genoemd: het toont je verwijzingen naar vele invloeden van de Oostkust tot de Westkust. City Hall vertegenwoordigt bijvoorbeeld twee plaatsen uit de Verenigde Staten van Amerika. De buitenkant refereert naar de Western Union Telegraph Building in New York en haar handelsmerk, de klokkentoren die als eerste wolkenkrabber in de geschiedenis gezien kan worden. Het was 10 verdiepingen hoog in 1875! De kleuren, symbolen en pillaren binnenin City Hall zijn geïnspireerd op de Independence Hall in Philadelphia, Pennsylvania. In City Hall kan je een foto van de hoofdstraat in Walt’s dorp Marceline zien. Je kan ook de allereerste concepttekening van het park zien achteraan in City Hall. Links hangt een foto van Walt Disney die het Legioen van Eer ontving in de jaren 1930 van de consul van Frankrijk in de Hyperion Studios in Los Angeles. Frankrijk bedankte Walt Disney voor zijn inzet voor Frankrijk, aangezien hij tijdens de Eerste Wereldoorlog met het Rode Kruis naar Frankrijk was getrokken, er toen verliefd werd op het land, er naderhand naar terugkeerde met zijn vrouw Lilian, en er inspiratie vond in de Franse sprookjes voor zijn films. Een ander speciaal detail dat in City Hall gevonden kan worden is een gedenkplaat van de Cast Members van Tokyo Disneyland om de opening van Disneyland Parijs te vieren. Het leest “EuroDisney Resort Cast Félicitations! Congratulations! 12th April 1992 from the Cast of Tokyo Disneyland”. Een nogal eigenaardig bord is het bordje dat verloren gelopen ouders aanmoedigt te wachten aan City Hall om er opgepikt te worden door hun kinderen. Ja, je leest het goed. Het is voor verloren gelopen ouders! Want in Disneyland Parijs lopen kinderen niet verloren.

Hiernaast is het gebouw waarin Storybook Store gevestigd is. Het is gebouwd in 1891, zoals afgelezen kan worden van de gevel. Walt Disney’s grootvader, Kepple Elias Disney, stierf in dat jaar. Aan de andere kant werd Carl Stalling geboren in dit jaar. Hij ontmoette Walt Disney in Kansas City toen Walt op de rand van het faillissement stond. Walt toonde Steamboat Willie aan Carl Stalling en hij begeleidde de kortfilm op de piano in de filmzalen. Deze samenwerking leidde uiteindelijk enkele jaren later tot de creatie van de Silly Symphonies. Er is ook een brievenbus kort bij deze winkel. Je kan er je gefrankeerde en geadresseerde kaartjes insteken want het is een echte postbus! Links van de Storybook Store is een grote muurschildering met een schip op. Dit lijkt misschien op een normale advertentie voor cruises, maar als je het iets dichterbij bekijkt, vind je bekende gezichten. George is erop aanwezig, het hoofdpersonage uit de oude attractie CinéMagique, die zich eerst in Discoveryland en naderhand in Walt Disney Studios Park bevond. Zowel de Eifeltoren als het Vrijheidsbeeld zijn ook op deze muur geschilderd, om de link tussen Frankrijk en de Verenigde Staten van Amerika te benadrukken. Dit is natuurlijk omdat de muurschildering zo dicht bij Liberty Arcade is, waar deze relatie tussen beide landen eveneens gevierd wordt.

Een uniek kenmerk aan Disneyland Parijs zijn de arcades of zuilengalerijen! Zij zijn exclusief te vinden in het Parijse park aangezien ze in geen enkel ander Disneypark zijn gebouwd. Twee galerijen werden parallel met Main Street U.S.A. gebouwd om te voorzien in overdekte ruimtes voor als het weer slecht zou zijn (wat wel regelmatig het geval is in Parijs). De Imagineers wilden Main Street U.S.A. niet overkappen, dus kozen ze om twee galerijen te bouwen. Ze wilden Main Street U.S.A. openlaten om de leuke Franse sfeer van rondwandelen, shoppen en gezellig op terrasjes zitten te behouden. De galerijen zijn een geweldige bijdrage aan het verhaal van Main Street U.S.A., aangezien in Discovery Arcade (rechts) veel evoluties en uitvindingen van rond de eeuwwende getoond worden aan gasten, samen met visies over de toekomst en over waar die nieuwe golf van schijnbaar onophoudelijke vooruitgang de mensheid zou brengen, terwijl in Liberty Arcade (links) het verhaal over de ontwikkeling van het Vrijheidsbeeld en haar reis van Frankrijk naar de VSA wordt verteld.

Main Street U.S.A.: algemene informatie

Main Street U.S.A. is niet alleen een nostalgische re-enactment van Walt Disney’s herinneringen, het brengt ook hulde aan Walt Disney’s ouders. Een manier om Walter Elias Disney’s vader Elias Charles Disney te herdenken en eren kan op de grond gevonden worden. Hij was aannemer in 1901, het jaar waarin Walt Disney werd geboren, wat je kan zien op de gedenkplaatjes die op verscheidene plekken op Main Street U.S.A. werden geplaatst. Je kan er een kort bij de ingang van Main Street Motors vinden, op de hoek van Main Street U.S.A. en Market Street. Het vermeldt “Elias Disney – Contractor 1901”. Als je deze leuk vindt, kan je op zoek gaan naar de anderen aangezien Elias Disney veel beroepen had tijdens zijn leven en er nog meer van deze plaatjes gevonden kunnen worden op Main Street U.S.A. Flora Disney, Walt’s moeder, aan de andere kant, heeft haar eigen winkel op de hoek van Town Square en Main Street U.S.A.: New Century Notions – Flora’s Unique Boutique!

Als je over deze straat wandelt, let dan niet enkel op de plaatjes die Walt’s vader herdenken, maar kijk ook naar beneden voor de putdeksels. Alle putdeksels op Main Street U.S.A. zijn geschonken aan Disneyland Parijs door de brandweer van grote Amerikaanse steden zoals Chicago of New York. Je kan de namen van de steden aflezen op de putdeksels en zo te weten komen waar ze allemaal vandaan komen, zoals bijvoorbeeld van Croton uit de staat New York, Balto (Baltimore) in Maryland, Chicago in Illinois en Central City in Colorado. Als je verdergaat over Main Street U.S.A., schenk dan ook aandacht aan de cijfers die je ziet! Iedere ’92 die je ziet, verwijst naar 1992, het jaar dat Disneyland Parijs (of Euro Disneyland) opende. Op veel plekken staat 1892 vermeld. Het openingsjaar werd omgezet naar een eeuw eerder om te passen in het Victoriaanse thema. Een andere is ’88: het jaar dat de bouw van Euro Disney begon was 1988, maar in sommige gevallen is dit ook omgezet naar een eeuw eerder door 1888 te gebruiken!

Alle winkels en restaurants op Main Street U.S.A. zijn opzettelijk ontworpen in verschillende stijlen omdat contrasten belangrijk waren voor de Imagineers. Zogenaamde mannelijke en vrouwelijke stijlen werden afwisselend gebruikt. Het mannelijke Casey’s Corner staat tegenover het vrouwelijke The Gibson Girl Ice Cream Parlor, het mannelijke Disney & Co staat tegenover het vrouwelijke Cable Car Bake Shop… De Imagineers maakten deze beslissing om zowel vrouwen, mannen als kinderen aan te trekken en hen bezig te houden terwijl ze over Main Street U.S.A. wandelen.

Ten slotte, terwijl je over Main Street U.S.A. wandelt, vergeet niet op de lantaarnpalen te letten (ja, ik weet het, je moet op heel veel letten en je moet constant op en neer en naar links en rechts kijken, sorry!). De lantaarnpalen op Main Street U.S.A. zijn niet hetzelfde als die op Central Plaza. Die op Main Street U.S.A. nemen je mee terug naar het begin van de 20ste eeuw toen de gaslampen nog iedere avond met de hand werden aangestoken. Na Edison Avenue (rond Plaza Gardens) evolueert Main Street U.S.A. in Central Plaza, dat de moderniteit binnenstapt en elektrische verlichting heeft! Dit is natuurlijk een verwijzing naar Thomas Edison, een van de uitvinders die ons elektrische verlichting bracht. Na Edison Avenue zal je dus geen gaslampen meer zien. De tijd is geëvolueerd en lantaarns zijn nu elektrisch! Naast deze lantaarns, worden in totaal 225.000 gloeilampen gebruikt om alle gevels van Main Street U.S.A. te verlichten.

Rechterzijde van Main Street U.S.A.

In dit deel vertel ik je over de belangrijkste zaken die je kan zien aan de rechterzijde van Main Street U.S.A.

New Century Notions – Flora’s Unique Boutique is gevestigd op de hoek van Town Square en Main Street U.S.A. De naam van de winkel brengt hulde aan Flora Disney, Walt Disney’s moeder. Een raam boven de winkel vermeldt Dr. Edmund Chilton, een van de figuren in Pollyanna, een Disneyfilm uit 1960. Deze film was een belangrijke bron van inspiratie voor het ontwerp van Main Street U.S.A. Er is ook een brievenbus kort bij deze winkel. Je kan er je gefrankeerde en geadresseerde kaartjes insteken want het is een echte postbus! De snoepwinkel Boardwalk Candy Palace is gevestigd in een gebouw met de naam Tilyou, als verwijzing naar George Tilyou, de oprichter van amusementspark Coney Island in New York. Op deze gevel staat de datum 1888 vermeld. Deze datum verwijst naar 1988, het jaar waarin de bouw van Disneyland Parijs begon. Harrington’s Fine China and Porcelain, een van de prachtigste winkel op Main Street U.S.A., leent haar naam aan de chique tante in de film Pollyanna, een ander voorbeeld van hoeveel de Imagineers geïnspireerd waren door deze film voor de creatie van Main Street U.S.A. De gebouw dateert uit 1892, een verwijzing naar 1992 of het openingsjaar van Disneyland Parijs.

Aangezien Main Street U.S.A. de evolutie van een stadje van de vroege 20ste eeuw tot in de jaren 1920 voorstelt, reis je mee in de tijd terwijl je over de straat wandelt. Het deel rond Main Street Motors toont je de komst van en opwinding over gemotoriseerde voertuigen. Main Street Motors was zelfs een klein automuseum in de eerste jaren van Disneyland Parijs. Dit was ook de periode van de eerste benzinepompen en daarom kan je een oude benzinepomp dicht bij de zijingang van Main Street Motors vinden. Het borrelt zelfs soms en dan kan je er bubbels zien uitkomen. Boven Main Steet Motors is een detectivebureau gevestigd, je kan er misschien een hond horen blaffen als je er langsloopt. Nog hoger, bovenaan het gebouw van Main Street Motors, kan je een hand een gigantische kop koffie zien heffen. Het is een speciale advertentie, want, als je geluk hebt, kan je er rook uit zien opstijgen. Het is duidelijk een hete kop koffie! Dit reclamebord voor Nescafé vertelt gasten: “Koffie – Rijk en Bevredigend – Bezoek The Coffee Grinder”. Dit is dus eigenlijk een reclamebord voor The Coffee Grinder op Market Street, de kleine zijstraat na Main Street Motors. Als je halverwege Main Street U.S.A. bent, zijn er dus twee zijstraten: Market Street rechts en Flower Street links. Market Street is een verwijzing naar de stad San Francisco in Californië en ligt tegenover Flower Street, een verwijzing naar Glendale in Californië. Beide steden zijn belangrijk voor de Walt Disney Company.

Op de hoek van Main Street U.S.A. en Market Street hangt een andere enorme advertentieposter, voor Coca-Cola deze keer: “Drink Coca-Cola – Heerlijk en Verfrissend – de hit die de dag redt!”. Heb je ooit al genoten van iets lekkers op het terras Market Street, de zijstraat aan de rechterkant? Ik hou er persoonlijk van om op dit terras te zitten. Viel jou ook de muziek op? Je kan een student horen die hard aan het oefenen is om piano te leren spelen! De student speelt niet steeds de juiste noten, maar het is zo charmant. Op het raam van de muziekschool staan de namen van de mannen die de school runnen: Philippe Bourguignon en Steve Burke, die CEO en General Manager waren van Euro Disney in de beginnersjaren van het park. Mijn favoriete reclameposter kan zelfs in deze zijstraat worden gezien. Het is die van de Ice Cream Company op Market Street met de tekst “I Scream – You Scream – We All Scream for Ice Cream”. Op 1221 B Market Street is er een gasthuis met de naam Beulah gevestigd, net naast de The Coffee Grinder. Beulah is de naam van de stad in de Disneyfilm Summer Magic uit 1963. Enkele van de huurders heten P. Godey, J. Junkmeyer en R. Sherwood M.D. De naam Godey verwijst naar een kledingmagazine voor vrouwen dat Godey’s Lady’s Book heette en in 1830 werd gecreëerd. De naam J. Junkmeyer brengt hulde aan de persoon met dezelfde naam, die de eerste redacteur van de Disneyland Newspaper in 1955 was. De laatste verwijst naar een dokter, zoals blijkt uit de initialen M.D. (Medicinae Doctor), en de eerste persoon die ooit een tekening bestelde bij een jonge Walt Disney.

Victoria’s Home-Style Restaurant, aan het einde van Main Street U.S.A. aan de rechterkant, heeft tegenwoordig een terras op Edison Avenue, dicht bij de tuin van Plaza Gardens. Een van de zaken die ik hier zo leuk vind is dat je hier een bepaald geluid kan horen. Iemand is aan het douchen in een appartement boven Victoria’s Home-Style Restaurant! Je kan hem horen zingen in de douche (en plots horen roepen als het water te heet wordt) en zijn tanden horen poetsen! Het klinkt een beetje als Goofy, vind je niet? Het is eigenlijk Eddie Sotto’s stem, de belangrijkste Imagineer die aan Main Street U.S.A. werkte. In Plaza Gardens Restaurant, eveneens op Edison Avenue, kunnen gasten grote muurschilderijen bewonderen die de geschiedenis van Main Street U.S.A. vertellen.

Zoals je hierboven kon lezen, moeten verloren gelopen ouders aan City Hall op hun kinderen wachten. In het zeldzame geval dat een kind toch verloren zou lopen, kan je naar de Baby Corner aan de rechterzijde op Central Plaza, dicht bij de toiletten en de eerste hulp op Edison Avenue. Op Central Plaza kan je nog een verwijzing vinden naar Marceline, Walt’s jeugdstad. Net zoals in City Hall, toont het informatiebord op Central Plaza een foto van de hoofdstraat in Marceline aan gasten.

Linkerzijde van Main Street U.S.A.

In dit deel zal je details kunnen vinden die je aan de linkerkant van Main Street U.S.A. kan zien.

Een leuk raam kan je boven de winkel Emporium zien, wat ook de grootste winkel is die men kan bezoeken op deze straat aangezien het de volledige eerste helft van Main Street U.S.A. inneemt tot aan Flower Street. Boven de winkel leert een raam gasten dat Pongo een vrijwilliger bij de brandweer is! Nog een extra eerbetoon aan de familie staat op de gevel van Emporium: de datum 1896. Walt Disney’s overgrootmoeder Maria Swan stierf in dat jaar; ze was getrouwd met Arundel Disney. Op Flower Street, de zijstraat aan de linkerkant van Main Street U.S.A., kan je de barbier Dapper Dan’s Hair Cuts vinden. Aan de buitenkant plaatste de barbier een speciale spiegel: het geeft je een snor in de stijl die een eeuw geleden populair was!

Op de sleutels van de gaslampen aan Walt’s – an American Restaurant kan je het Walt Disney logo terugvinden dat ook werd gebruikt in de inrichting en het interieur van zijn persoonlijk appartement in het originele Disneyland in Californië. Je kan op de gevel van dit prachtig restaurant lezen dat het in 1901 opende in Chicago, wat een verwijzing is naar het geboortejaar en de geboortestad van Walt Disney. Het is gevestigd op 1401 Flower Street, wat de zijstraat aan de linkerkant van Main Street U.S.A. is, als eerbetoon aan het adres van het hoofdkantoor van Walt Disney Imagineering in Glendale, Californië. Walt’s – an American Restaurant en Lily’s Boutique zijn mooi naast elkaar gevestigd. Lily’s Boutique is genoemd naar Lilian Disney, Walt’s vrouw. Walt en Lily zijn dus altijd samen in Disneyland Parijs! Je kan veel oude foto’s van het Disneykoppel vinden in Lily’s Boutique. Zowel de gevels van Walt’s – an American Restaurant en Lily’s Boutique vermelden ook “Sinds 1901”, het geboortejaar van Walt Disney. Verderop is het gebouw van Disney & Co gedateerd op 24 juni 1893, het geboortejaar van Roy Oliver Disney, Walt Disney’s oudere broer. De naam van het gebouw is R.O.D. BLDG or de Roy Oliver Disney Building. Walt, Lily en Roy zijn dus mooi naast elkaar geplaatst! Er is ook een brievenbus kort bij deze winkel. Je kan er je gefrankeerde en geadresseerde kaartjes insteken want het is een echte postbus! Oh, en natuurlijk, een favoriet detail voor fans! Er is een kleine zijdeur voor een castingbureau dat gerund wordt door Walter Elias Disney tussen Walt’s – an American Restaurant en Lily’s Boutique. Op de deur staat zijn bekende quote “It Takes People to Make the Dream a Reality” (Er Zijn Mensen voor Nodig om van de Droom een Realiteit te Maken), maar ook “Open Sinds 1992”.

Aan de rechterzijde van de ingang naar Liberty Arcade, als je van Central Plaza komt, kan je een advertentieposter zien met de zin “Dr Beardsley’s Kameelhaar – Gezondheidsondergoed”. Dit huldigt Aubrey Beadsley, een Brits graveur en illustrator. Een van zijn grotere werken was zijn bijdragen aan Mademoiselle de Maupin van Théophile Gautier, waarvoor hij een kledingstuk gebruikte dat gemaakt was van kameelhaar.

Dit was dus een heel lang artikel… maar er is ook zoveel te zien op Main Street U.S.A.! Ik vind nog nieuwe details tijdens iedere trip, en niet enkel in dit eerste land, maar ook in de vier andere landen van het park. Ik hoop dat je dit overzicht leuk vond. Als ik details heb gemist of niet heb vermeld, laat het me zeker weten want ik ben altijd enthousiast om er nieuwe te vinden 😉 om af te sluiten heb ik nog een overzicht gemaakt met dingen die je kan doen op Main Street U.S.A.!

Wat valt er te beleven op Main Street U.S.A.?

Zoals al duidelijk werd uit het artikel, heeft dit land niet veel attracties nodig om interessant te zijn, en daardoor zijn er slechts enkele attracties hier. Gasten hebben de mogelijkheid om zich volledig onder te dompelen in deze typische sfeer die alleen in een Disneypark gevonden kan worden, zelfs zonder attracties.

Als je het park binnenwandelt, zie je eigenlijk al de eerste attractie van Main Street U.S.A. recht voor je: Main Street Station, het eerste treinstation van de Disneyland Railroad!

 • Main Street Station: treinrit, station om op de Disneyland Railroad rond het park te stappen, voor gasten van alle leeftijden (geen minimumlengte), overdekt, niet toegankelijk voor gasten die geen transfer vanuit hun rolstoel kunnen doen

Voordat je snel naar het treinstation of het park in loopt, kan je alvast twee winkeltjes vinden, een aan de linkerkant van de ingang en een aan de rechterkant. De winkels liggen eigenlijk in het gebouw van het Disneyland Hotel, maar zijn enkel toegankelijk via het park.

 • Plaza East Boutique: kleding, accessoires, speelgoed, knuffels en huishoudelijke artikelen
 • Plaza West Boutique: kleding, accessoires, speelgoed, knuffels en huishoudelijke artikelen

Als je onder Main Street Station door bent gewandeld, ben je op Town Square beland. Hier kunnen gasten genieten van twee attracties.

 • Horse-Drawn Streetcars: rit over Main Street U.S.A. in een voertuig getrokken door een paard, voor gasten van alle leeftijden (geen minimumlengte), niet overdekt, niet toegankelijk voor gasten die geen transfer vanuit hun rolstoel kunnen doen
 • Main Street Vehicles: rit over Main Street U.S.A. in een voertuig uit de vroege 20ste eeuw, voor gasten van alle leeftijden (geen minimumlengte), niet overdekt (behalve sommige voertuigen), niet toegankelijk voor gasten die geen transfer vanuit hun rolstoel kunnen doen

Behalve de attracties, kunnen gasten eveneens City Hall bezoeken. Hier kunnen ze informatie vinden, hulp vragen, bijvoorbeeld met restaurantreservaties, Cast Complimenten geven, of klagen over eventuele problemen die ze zijn tegengekomen in het park. Er zijn ook vijf winkels op Town Square. Twee zijn rechts te vinden, eentje links, en de andere twee zijn gevestigd op Main Street U.S.A. zelf maar hebben ook een ingang op Town Square.

 • Stroller and Wheelchair Rentals: accessoires, kleding, zoetigheden en verhuur van rolstoelen en kinderwagens
 • Ribbons & Bows Hat Shop: merchandise voor Kerstmis, knuffels, accessoires en huishoudelijke artikelen
 • The Storybook Store: boeken, media, speelgoed en knuffels
 • Emporium: bijna alles! Speelgoed, knuffels, kleding, accessoires, merchandise voor Kerstmis tijdens het Kerstseizoen, huishoudelijke artikelen, verzamelstukken…
 • New Century Notions – Flora’s Unique Boutique: kleding, accessoires, knuffels, speelgoed, huishoudelijke artikelen en media

Nu dat je Main Street U.S.A. bent opgelopen, zijn er heel veel winkels en restaurants om uit te kiezen! Eerst zijn er drie winkels op het eerste deel (tot aan Market Street) aan de rechterzijde.

De volledige linkerzijde van het eerste deel is de enorme winkel Emporium die ik hierboven al beschreef. Market Street, de kleine zijstraat rechts, biedt twee snackstanden aan.

 • The Coffee Grinder: counterservice voor take away, klein terras, €, snacks en drankjes
 • The Ice Cream Company: counterservice voor take away, klein terras, €, snacks en drankjes

De zijstraat links van Main Street U.S.A. heeft een attractie, die echter niet altijd open is.

 • Dapper Dan’s Hair Cuts: een echte barbier wacht hier op je! Overdekt en toegankelijk voor iedereen

Verderop, op het tweede deel van Main Street U.S.A. aan de rechterkant zijn er vier restaurants of snack mogelijkheden.

 • Market House Deli: snelle maaltijd met counterservice, zitplaatsen binnen en buiten, €, broodjes en snacks
 • Cookie Kitchen: snelle maaltijd met counterservice, zitplaatsen binnen, €, snacks
 • Cable Car Bake Shop: snelle maaltijd met counterservice, zitplaatsen binnen, €, snacks en drankjes
 • The Gibson Girl Ice Cream Parlour: counterservice voor take away, €, ijs en drankjes

Aan deze zijde zijn er twee winkels, die eigenlijk in dezelfde shop of hetzelfde gebouw gevestigd zijn.

Aan de linkerzijde van het tweede deel van Main Street U.S.A. zijn ook twee restaurants.

 • Walt’s – an American Restaurant: tafelbediening, zitplaatsen binnen, €€€, lunch/diner, verfijnde keuken/Amerikaanse en Europese keuken, reserveren is aangeraden
 • Casey’s Corner: snelle maaltijd met counterservice, zitplaatsen binnen en buiten, €, Amerikaanse keuken

Tussen de restaurants liggen twee winkels.

 • Lily’s Boutique: huishoudelijke artikelen
 • Disney & Co: speelgoed en knuffels

Tenslotte, als je naar rechts draait op het einde van Main Street U.S.A. en hetgeen dat Edison Avenue wordt genoemd opgaat, zal je een bar en een restaurant vinden.

 • Victoria’s Home-Style Restaurant: tafelbediening, zitplaatsen binnen en buiten, €, gebak en Mickey wafels, drankjes en snacks aangepast per seizoen
 • Plaza Gardens Restaurant: buffetrestaurant, zitplaatsen binnen, €€€, ontbijt met Disneyfiguren/lunch/diner, verfijnde Europese keuken, reserveren is aangeraden

Aan het einde van Main Street U.S.A. is Central Plaza, waar tijdens sommige seizoenen shows worden opgevoerd en waar je de dagelijkse parade die in Fantasyland start en helemaal over Main Street U.S.A.  naar Town Square toe gaat kan kijken. Je kan er tevens de avondshow met vuurwerk bekijken.

Om samen te vatten:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s